CoverStartups fra Fundraising For Startups om å delta i høstens program: – Programmet er rett og slett et ‘must’!Startupene SASU og Leid.no deler erfaringer de fikk fra deltakelsen i høstens Fundraising For Startups, og ser tilbake på et år som har vært ulikt alle andre.
Benedicte Tandsæther-Andersen
Benedicte Tandsæther-Andersen27 Jan, 2021

2020 ble ikke slik noen av oss hadde forventet, men det stoppet ikke norske startups: Tvert i mot! I løpet av høsten 2020, gjennomførte 60 startups hele Innovasjon Norge sitt Fundraising For Startups-program (ofte forkortet til FFS). Derfor ønsker vi i Startup Norway å fremheve flere av selskapene fra høstens program, som alle har gjennomført de 100% digitale sesjonene: I løpet av høsten 2020 lærte de det de trenger for å starte sin egen kapitalinnhenting – ett av de mest utfordrende aspektene ved å starte en startup. 

Tidligere i denne artikkelserien har Startup Norway skrevet om WAM, Positival og Ocean Visioneering. I denne artikkelen kan du lese om to av de andre selskapene som deltok: SASU og Leid.no. 

Sundus Osman (CEO og gründer) og Karishma Kaul (CMO og gründer) fra SASU.

SASU: Bringer skjønnhet og fitness til deg – der du er

SASU er en plattform for formidling og gjennomføring av livsstil-tjenester der kunden er – hjemme, på arbeidsplassen, på et hotell, i parken, og andre steder. SASU sine tilbydere er mobile leverandører innen fitness & helse og skjønnhetspleie & frisering. Sundus Osman er CEO og gründer av SASU, og driver selskapet sammen med medgründer og CMO Karishma Kaul. Osman forteller at formålet med SASU er å forenkle kundenes hverdag, spare dem tid, samt gi dem nye opplevelser. Markedsplassen er ikke lansert enda, men vil lanseres i første halvdelen av 2021. 

– Konseptet er inspirert av tre venninner av meg som skulle gifte seg og som var på søken etter skjønnhetsstylister, samt en venninne som var på søken etter en personlig trening for opptrening etter graviditet. Det disse venninnene hadde til felles var at de brukte flere kanaler for finne dyktige tjenesteleverandører som kunne møte dem der de bodde, noe de opplevde som tidkrevende og ineffektivt, forteller Osman. 

Tilsvarende løsninger har vist seg å være vellykket i  USA, India, England og Frankrike, og på bakgrunn av tilbakemeldingene SASU har fått fra både forbrukere og leverandører, mener de at det er et marked for dette konseptet i Norge. Dette særlig fordi samfunnsutviklingen tyder på at flere og flere tjenester kommer til å leveres der folk er i fremtiden. Osman forteller at FFS-programmet er godt kjent i ‘startup-verdenen’. 

– FFS er et synlig program i startup-økosystemet, den ble anbefalt til oss av inkubatorprogrammet Charge. Vi meldte oss på fordi vi er en tidligfase-oppstartsbedrift og hadde behov for å lære mer om hvordan man utvikler en vekststrategi og hvordan man henter kapital. En annen motivasjon var å utvide kontaktnettverket vårt og lære av erfaringene andre oppstartsbedrifter hadde gjort seg i sin gründerreise. 

Osman sier at SASU blant annet har lært om identifisering av immaterielle verdier og vurdering av beskyttelsestiltak, via FFS-programmet. Dette har gjort det lettere å forstå hva SASU sine potensielle immaterielle verdier består av. Programmet har dessuten gitt en grundig forståelse av flere andre aspekter ved kapitalhenting. 

– Due diligence er et område som jeg tror mange selskaper helt i startfasen er litt grønn på. FFS ga oss en skikkelig god gjennomgang av hva en slik prosess innebærer, hvorfor foreta en DD og hvordan vi gjennom denne prosessen kan forberede oss å svare til investorers forventninger. Andre viktige punkter vi har lært om å svare til investorers forventninger kan knyttes til pitchetreningen. Den var verdifull fordi den lærte oss å sette søkelys på å forklare potensial og avkastning på investeringene for investorene, i stedet for å gå i detaljer om produktet og teknologien.  Vi tok denne metoden i bruk da vi pitchet for investorer, og det funket bra – vi kom i kontakt med en investor som ville høre mer om konseptet. 

Osman forteller at SASU er glade for at de fikk muligheten til å være med. De praktiske verktøyene og den økte kompetanse teamet fikk rundt kunde- og investorkommunikasjon, kapitalinnhenting og måling av resultater, har vært svært nyttige for dem på veien videre. 

– Tidligfaseselskaper med vekstambisjoner bør melde seg på FFS fordi det er et kostnadsfritt intensivt kurs som man vokser på. Det vi likte spesielt godt var at hver sesjon startet med erfaringsdeling blant deltakerne, noe som førte til gode diskusjoner rundt utfordringer og spennende tiltak/løsninger. 

Programmet sparte oss mye tid fordi «learning by doing» var en rød tråd gjennom hele programmet. For eksempel var det skikkelig gøy og lærerikt å få øve seg på investormøter, forteller Osman.

Thommy Lie Tellefsen (CEO og gründer) og Andreas Bukholm (COO og gründer) fra Leid.no.

Leid.no: Ny markedsplass for leie av utstyr

Leid.no utvikler en løsning for hvordan du får tak i utstyr for å fikse ting hjemme. Tanken bak Leid.no er at det å kjøpe utstyr som sjelden brukes verken er smart eller brukervennlig. Thommy Andre Tellefsen er gründer og CEO av Leid.no, og forteller at Leid.no sin innovasjon er en ny forretningsmodell.  

– Vi sammenkobler en selvbejent leieopplevelse med det utstyret som allerede finnes i markedet. På den måten skaper Leid.no en ny markedsplass for utstyr. Dette endrer transaksjonskostnader dramatisk, og gjør det lønnsomt å leie ut og leie utstyr til et segment som ikke har vært lønnsomt tidligere. 

Sammen med gründer og COO Andreas Bukholm bygger Tellefsen Leid.no. Sistnevnte kommer med tre nøkkelord til hva som er selskapets løfter til kunden. Disse løftene skal bidra til å skape en bedre verden. 

– Leid.no skal være lønnsomt: Vi sørger for at det skal lønne seg for deg å leie fremfor å eie. Leid.no skal være raskt: Du slipper å kaste bort tid på utstyr som ikke gjør jobben. Leid.no skal være fleksibelt: Du får tak i utstyret du trenger i det øyeblikket du trenger det. 

Han forteller at Leid.no ble anbefalt å melde seg på FFS, fra selskaper som har vært med tidligere. Tellefse forteller at innholdet i programmet var “perfekt for det stadiet vi var i på”. Den største lærdommen fra programmet er verdien av nettverk.

– I en startup har du rett og slett dårlig tid. Du har uendelige med oppgaver som skal løses og lite tid til å løse dem. En førstegangsgründer trenger hjelp for å løse denne ufattelige oppgaven det er å skape en tjeneste som leverer verdi til kunden, samtidig som gründerteamet skal utvikle en skalerbar forretningsmodell – med begrenset tid og ressurser til rådighet. Det å få tilgang til kompetansen som innholdsleverandørene i FFS har er en ufattelig fin gave å gi til seg selv som gründer. På toppen av det hele får du tilgang til en rekke verktøy som du kan ta i bruk med en gang. Programmet er rett og slett et must! 

En del av utbyttet Leid.no har fått fra å delta i programmet, er blant annet videreutviklingen av pitchen deres. 

– Nå har vi mange ulike "pitcher" som brukes til ulike settinger med ulike formål. Vi har forbedret den finansielle modellen, og fått en økt forståelse av kapitalmarkedet og hva investorer ser etter. Vi har møtt mange ulike investorer som har gitt oss muligheten til å få trening, og økt investornettverket vårt.

De to startupsene presentert i denne artikkelen setter pris på tiden de har tilbrakt sammen med oss i Fundraising For Startups-programmet – og vi håper å se dem igjen snart! Startup Norway har et stort engasjement for å hjelpe startups og guide dem på “startup-reisen” – og teller dessuten hver eneste startup som en del av det voksende “startup-miljøet”. 

Vil du lære mer om Fundraising For Startups-programmet? Registrer deg og få mer informasjon ved å klikke på den blå knappen under!

Registrer deg for mer informasjon